Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας - Γιώτα Χουλιάρα -Προσέγγιση στο βιβλίο



Γιώτα Χουλιάρα
Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας
(Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών)
Εκδόσεις Άλλωστε

Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας.” Και μόνο ο τίτλος φτάνει για να χάσεις και το τελευταίο ίχνος της αθωότητας σου. Είναι έτσι όμως; Όταν έμαθα για το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Γιώτας Χουλιάρα, ήθελα διακαώς να έρθει στα χέρια μου. Δεν ξέρω αν ήταν επειδή γνώριζα τη γραφή της, από τα άκρως ενδιαφέροντα, ερευνητικού χαραχτήρα, άρθρα της, ή από τη θεματολογία, η οποία μου θύμιζε τις αναζητήσεις της πρώιμης ενηλικίωσής μου. Το σίγουρο ήταν πώς έβρισκα τουλάχιστον δελεαστική την ιδέα μιας ενδότερης ψηλάφησης του (παρα)μυθικού στοιχείου. Ήλπιζα βέβαια να ήταν και απολαυστική. Μετά το τέλος της ανάγνωσης και της τελευταίας λέξης, θα πω πώς η ελπίδα μου δικαιώθηκε!

Στις σελίδες του βιβλίου διεξάγεται η ανατομία των κλασσικών παραμυθιών. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, η Πεντάμορφη και το Τέρας, η Ραπουνζέλ, Χάνσελ και Γκρέτελ, ο Μαγικός Αυλός, ο Παπουτσωμένος Γάτος και το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα είναι τα δέκα βασικά παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν οι περισσότεροι από εμάς. Στην παρούσα μελέτη μπαίνουν στο στόχαστρο για αποκωδικοποίηση και ανάλυση. Και ποιος δεν θα θελε να μάθει τον ευφάνταστο παραμυθά, ο οποίος σκέφτηκε να “ψυχαγωγήσει” (;) μέσα απ’ την ιστορία δυο παιδιών, που γλίτωσαν παρά τρίχα από τα κοφτερά δόντια μιας κακιάς μάγισσας; Ή ποιος δεν θα ήθελα να μάθει την πιθανότητα η Χιονάτη να ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο;

Η συγγραφέας, μέσα από μια εκτεταμένη βιβλιογραφία, κατάφερε να συλλέξει τις σπουδαιότερες αναφορές, δίνοντας πλούσια πληροφόρηση δίχως να κουράζει. Οι αλληγορίες, οι συμβολισμοί, οι θεωρίες, τα πρότυπα και οι παραδόσεις, ολοκληρώνουν έναν τέλειο κύκλο μέσα στον οποίο προστατεύεται η έννοια του παραμυθιού. Απορίες ή ενστάσεις παίρνουν τις απαντήσεις τους και η σημειολογία της ανάγκης ύπαρξης των παραμυθιών επιβεβαιώνεται με τον πιο σαφή τρόπο.

Θαρρώ πώς παιδιά και μεγάλοι, αφομοιώνουμε καλύτερα τις σπουδαιότερες αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης αν τις δούμε μέσα από ένα αλληγορικό πρίσμα. Το καλό και το κακό, οι αρετές αλλά και τα αρνητικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, τοποθετημένα στο πρόσωπο ενός ήρωα, δρουν σαφώς με άλλη δυναμική μέσα μας. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την συγγραφέα: “ Τα παραμύθια είναι τόσο αρχαία όσο και η ύπαρξη του ανθρώπου στη Γη”. Επίσης, όπως αναφέρει και ο Τσέστερτον, φράση του οποίου υπάρχει στο βιβλίο: “Τα παραμύθια είναι κάτι περισσότερο από αληθινά, όχι επειδή μας λένε ότι υπάρχουν δράκοι αλλά επειδή μας λένε ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν”.

Το βιβλίο το χάρηκα. Όπως το χάρηκε και η συγγραφέας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του. Φαίνεται αυτό. Είναι καλογραμμένο και σου δημιουργεί μια αίσθηση αναγνωστικής λαιμαργίας.
Εύχομαι να έρθουν κι άλλα. Ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η γνώση εξάλλου οφείλει να μοιράζεται!

...και διάβασαν αυτοί καλά και εμείς ΚΑΛΥΤΕΡΑ”



©Ματίνα Κ. Καρελιώτη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου