Bελτιώνεσαι σημαίνει αλλάζεις. Eίσαι τέλειος σημαίνει αλλάζεις συχνά.


Συνηθίζουμε να  πορευόμαστε με αυτό που κάποτε υπήρξαμε ή καλύτερα με την ιδέα που κάποτε αποκτήσαμε για τον εαυτό μας, ξεχνώντας τη σύγχρονη εκδοχή μας.  Όπως και να το κάνουμε όμως, ο άνθρωπος είναι μία εξελικτική οντότητα, φύσει – θέσει. Από την στιγμή που γεννιέται έως την ώρα που θα ενωθεί με την Αρχική ουσία, βάζει και βγάζει λιθαράκια που στηρίζουν την ύπαρξή του. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, η θεώρηση που αποκτούμε για τον κόσμο γύρω μας, να παραμένει ακλόνητη απ’ την αρχή ως το τέλος.
Τα πρώτα πιστεύω μας, θα αναθεωρηθούν στο σχολειό, στο πανεπιστήμιο κι ύστερα στον εργασιακό μας χώρο. Έπειτα, μέσα από τις σχέσεις, προσωπικές και κοινωνικές, οι απόψεις μας θα συνεχίσουν να  αναπλάθονται  ποικιλοτρόπως και συγχρόνως θα αλλάζουν ξανά και ξανά τα  χρώματα τους, βάσει της προσωπικότητας που ο καθένας στην πάροδο του χρόνου θα εδραιώνει.
Στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι εξαρτώμενοι από την καθημερινότητα και την συνήθεια, όλο αυτό το συνοψίζουν σε μία μομφή, χρησιμοποιώντας  την φράση: “Άλλαξες!”. Και φυσικά είναι η μία και μόνη αλήθεια.  Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που προκύπτουν, ξεκινούν κυρίως από εκείνους που εθελοτυφλούν, αγνοούν την ροή της ζωής και εν τέλει ξεβολεύονται από τις συνήθεις πρακτικές που οι “αλλαγμένοι”, τους προσέφεραν.  Χωρίς  να συνειδητοποιούν  τις αλλαγές που κι οι ίδιοι έχουν υποστεί, και κυρίως φοβούμενοι μην αντικρύσουν έναν νέο εαυτό, για τον οποίο δεν έκαναν κανέναν κόπο να τον γνωρίσουν, υποκρίνονται πως όλα παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα, αυτοπροσδιορίζοντας τους εαυτούς τους  πυλώνες σταθερότητας και συνέπειας.
Οι  άνθρωποι αλλάζουμε. Με την παραδοχή αυτού, θέτουμε τον εαυτό μας σε μόνιμη επαγρύπνηση για όσα μπορεί να έρθουν, και παράλληλα προστατευόμαστε από τις στομφώδεις υποσυνείδητες δηλώσεις, που ενίοτε μπορεί να εκστομίσουμε, με αποτέλεσμα τον διασυρμό στον ίδιο μας τον εαυτό.  Όσοι δεν τ’ αναγνωρίσουν, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα μπροστά σε ένα αδιάβατο βουνό, που κάθε πέτρα που θα το ψηλώνει θα είναι και μία δική τους άρνηση στην εξέλιξη που ζωή φέρνει και το σύμπαν αποζητά.
Ας μην ξεχνάμε και την ευφυέστατη φράση του Τσόρτσιλ, και είναι πέρα ως πέρα αληθινή: “Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά.”

Ματίνα Κ. Καρελιώτη

Πρώτη δημοσίευση anapnoes.gr

Net photo

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Το στενό της Διδότου» - Ματίνα Κ. Καρελιώτη