«Το Πόρτο Ράφτη : Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας» - Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη



«Το Πόρτο Ράφτη : Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας»   
Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη
ΑΩ Εκδόσεις

Ο τόπος μας, αποτελεί κομμάτι της ψυχής μας και φέρει πάνω του ανάγλυφα τα αποτυπώματα που με βία ή χάρη του αφήνουμε. Οι προσπάθειες καταγραφής της παράδοσης και της ιστορίας ενός τόπου, πιστεύω πως αποτελούν μια ανεκτίμητη προίκα για τις μελλοντικές γενιές κι ο άνθρωπος που θα αναμετρηθεί με τη δυσκολία της αποθησαύρισης των στοιχείων και της συγγραφής δεν είναι κάτι λιγότερο από Φάρος κοινωνικής προσφοράς.

Η κυρία Σοφία Γκλιάτη – Χασιώτη προσφέρει για δεύτερη φορά ένα πολύτιμο δώρο στον τόπο της. Το βιβλίο: «Το Πόρτο Ράφτη: Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας» είναι ένα σπουδαίο οδοιπορικό στην ιστορία του αγαπημένου θέρετρου της περιοχής των μεσογείων, επινείου του Μαρκοπούλου, και συμβάλει στη γνώση και στη διατήρηση της παράδοσης και της κληρονομιάς μας.

Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως: «Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη: Όσα έζησα, άκουσα και διάβασα», επίσης εξαίσιο τόσο στον λόγο όσο και στον τρόπο που οι μνήμες βρίσκουν τον δρόμο τους στο χαρτί, μας έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο, να θυμηθούμε και να αισθανθούμε την εποχή όπου οι μεσογείτες παππούδες μας ανάμεσα στη φτώχια, την αγροτιά αλλά και την ύστατη λύση της μετανάστευσης, έβρισκαν χώρο για να κάνουν οικογένειες, να δημιουργούν αξιοπρεπείς ανθρώπους, να γελούν και να εφευρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν και να μεταδίδουν την μοναδικότητα τους.

Αλήθεια, πως ήταν στην αρχαιότητα το Πόρτο Ράφτη; Ποια ήταν η ονομασία του και ποια η σημασία του; Η ερωτοσπηλιά και ο Απόλλωνας, οι Κούροι και οι Κόρες, η Βραυρώνα, τα πολεμικά ναυάγια, η κατοχή, το «Απολλώνιο» του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, τα ιαματικά λουτρά, το Αυλάκι και ο σύγχρονος πια χαραχτήρας της περιοχής είναι κάποια από το στοιχεία που αναλύονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.  Ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός πληροφοριών τακτοποιήθηκε με τρόπο ομαλό, στρωτό και εύκολο, ώστε να απευθύνεται  σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος τον τόπο που τους γέννησε ή τους φιλοξενεί. Επίσης μέσα από το έργο αυτό ωφελούνται στη γνώση και οι όμοροι δήμοι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουμε πολύτιμα στοιχεία και γι’ αυτούς. Αφηγήσεις, φωτογραφίες, χάρτες, μελέτες, αρχαία κείμενα, επιγραφές βοηθούν στην ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εύχομαι από καρδιάς η κυρία Σοφία Γκλιάτη –Χασιώτη να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο και με έμπνευση και όρεξη να μας χαρίσει πολλά πολλά βιβλία, ουσιαστικού περιεχομένου και ύπαρξης.

Αναμφισβήτητα και τα δύο βιβλία: «Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη: Όσα έζησα, άκουσα και διάβασα» και «Το Πόρτο Ράφτη: Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, Ιστορικά και άλλα ανάλεκτα» αποτελούν πρόταση μου για τα καλοκαιρινά σας αναγνώσματα.

Αναζητήστε τα!

©Ματίνα Κ. Καρελιώτη - Ιούλιος 2019




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου