ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη - Θεατρική Ομάδα Κουβαρά



ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη - Θεατρική Ομάδα Κουβαρά

Είναι και κάτι εκπλήξεις που μπορούν να σημαδέψουν ολόκληρο το καλοκαίρι. Μια τέτοια έκπληξη ήταν και η χθεσινή παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, από τη Θεατρική Ομάδα Κουβαρά.

Είναι γνωστό πως οι κωμωδίες του Αριστοφάνη είναι αιώνια επίκαιρες. Για να μην χάσουν αυτή τη «νεότητα», λόγω της σύγχρονης απόδοσης, απαιτείται λεπτότητα, οξυδέρκεια, προσοχή, γνώσεις, άπειρες πρόβες και αστείρευτο ταλέντο, τόσο από την πλευρά τη σκηνοθετική  όσο και από την υποκριτική. Αυτά και ακόμα περισσότερα φαίνεται πως διαθέτει η Θεατρική Ομάδα Κουβαρά αφού κατάφερε να μας παρουσιάσει αυτό το εξαιρετικό έργο με τρόπο που θα ζήλευαν πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί.

Η ομάδα  ήταν δεμένη και οι καλοδουλεμένοι διάλογοι έδειχναν πως έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο από την καθημερινότητα τους για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται  για ερασιτεχνική ομάδα. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον ρόλο τους και προφανώς η αγάπη τους για την υποκριτική δικαίωσε και αυτούς και εμάς που επιλέξαμε να τους απολαύσουμε.
Το θέμα του έργου πραγματεύεται την άνιση και άδικη κατανομή του Πλούτου. Ο Πλούτος ήταν γιος της θεάς Δήμητρας και του πανέμορφου και εργατικού γεωργού του Δία Ιασίωνα. Ο Δίας  όμως, ως γνωστόν, δεν τα σήκωνε αυτά κι έτσι τύφλωσε το παιδί, τον Πλούτο, για να δείξει πως η ανομία και η υπερβολή τιμωρούνται.

«Έτσι ο Πλούτος, όντας τυφλός, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους δίκαιους και τους άδικους, τους έντιμους από τους εκμεταλλευτές, τους καλούς και τους κακούς. Κι έτσι οι πλούσιοι τον κρατούν απομονωμένο και φυλακισμένο για να τον νέμονται και να τον χαίρονται μόνο αυτοί.»[i]

Μόνο ο Αριστοφάνης θα μπορούσε να πλέξει τόσο αριστοτεχνικά ένα έργο και να φέρει (;) σε όλους μας το επιθυμητό  αποτέλεσμα!

Η άψογη σκηνοθεσία – διδασκαλία έχει γίνει από τον Γιώργο Δρίβα καθώς και η διασκευή αλλά και οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν. Στο σύντομο βιογραφικό του σκηνοθέτη, το οποίο βρίσκεται στο πρόγραμμα του έργου, παρατήρησα πως δεν ήταν καθόλου σύντομο αφού ο Γιώργος Δρίβας φαίνεται να δημιουργεί ακατάπαυστα!

Η μετάφραση έγινε από τον Γιάννη Καρκαλέτσο, η μουσική σύνθεση ανήκει στον Salvatore Bezzi και οι χορογραφίες στην Ευρυδίκη Καββαδία. Ο Νίκος Σερέφεγλου βρίσκεται πίσω από το καταπληκτικό trailer ενώ τα κουστούμια είναι δουλειά της πολυτάλαντης θεατρικής ομάδας.

Με βάση τη σειρά που εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί είναι:
Καρίωνας: Πάνος Παχής
Χρεμύλος: Χάρης Σερέφογλου
Πλούτος: Χρήστος Βασιλείου
Βλεψίδημος: Γιώργος Γκίκας
Πενία: Στέλλα Μπέλλη
Γυναίκα Χρεμύλου: Ισιδώρα Γκιόκα
Δίκαιος: Αργυρώ Μητρογιάννη
Συκοφάντης: Βαρβάρα Πρίφτη
Γριά: Κική Σεΐτη -  Βασιλείου
Νέος: Φάνης Πρίφτης
Ερμής: Σπύρος Αδαμόπουλος
Ιερέας: Γιώργος Γκίκας
Χορός: Ρία Χατζή (κορυφαία), Ισιδώρα Γκιόκα, Αργυρώ Μητρογιάννη, Στέλλα Μπέλλη, Βαρβάρα Πρίφτη, Κική Σεΐτη - Βασιλείου

Πολλά συγχαρητήρια στους χορηγούς που βοήθησαν να υλοποιηθεί μια τόσο ποιοτική παράσταση και να γνωρίζουν πως όσο υποστηρίζουν το καλό, αυτό θα επιστρέφει πολλαπλάσιο.

Και του χρόνου… πλούσιοι στο μυαλό και στη καρδιά!

©Ματίνα Κ. Καρελιώτη - 30/06/2019




[i] Από το πρόγραμμα του Έργου




Φωτογραφίες από δημοσίευση στη σελίδα του θεατρικού στο Facebook






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου