"Σαρωνίδα & Οικογένεια Γαλάνη". Αναδρομή στην ιστορία του τόπου μου. - Χαράλαμπος Γ. Γαλάνης



Χαράλαμπος Γ. Γαλάνης
"Σαρωνίδα & Οικογένεια Γαλάνη". Αναδρομή στην ιστορία του τόπου μου.
Εκδόσεις Κωνσταντίνος Γ. Μωϋσίδης

Η ιστορία τούτου του κόσμου είναι το χώμα και οι άνθρωποι. Η πορεία της ζωής μέσα από επιλογές και ανάγκες• κι ύστερα η εξέλιξη.  Καθοριστικό στοιχείο αυτής η σύνδεση της μνήμης με το παρόν. Στο σήμερα λοιπόν του καθενός είναι που γεννιέται, αργά η γρήγορα, η αναγκή να γνωρίσει καλύτερα τις ρίζες του, την καταγωγή του. Ποιοι είναι οι προπάτορες του; Τι  άφησαν ως παρακαταθήκη; Ποιο είναι το μήνυμα, που στέλνουν με την ζωή, που έζησαν;

Κι ο τόπος; Ποια είναι άραγε η αρχή του τόπου, του οποίου φέρουμε σπέρματα και θραύσματα εντός μας. Ο τόπος. Ο χώρος κίνησης της ύπαρξης. Εκείνης, που πασχίζει. Που ερωτεύεται. Που γεννιέται. Που πεθαίνει. Οι πέτρες, οι δρόμοι, οι οικίες, οι εκκλησίες. Οι μυρωδιές... Ο τόπος μας είναι εκείνος, που δέχτηκε το αίμα από τα γδαρμένα γόνατα της πρώιμης νιότης μας. Κι αυτός ο τόπος είναι η Εδέμ, που θα φυλάμε πάντα στην καρδιά μας και θα επανερχόμαστε ως τέλος.

Ο Χαράλαμπος Γ. Γαλάνης αποτύπωσε την αγάπη για τον τόπο του μεσα σ' ένα βιβλίο. Η οικογένεια του, όντας από τους πρώτους οικιστές της σημερινής Σαρωνίδας, άλλοτε Πεύκα Γιουρντά, συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής, συνδυάζοντας  με αρμονία την παράδοση των εποίκων με εκείνη των γηγενών.

Το βιβλίο "Σαρωνίδα & Οικογένεια Γαλάνη - Αναδρομή στην Ιστορία του τόπου", είναι ένα πολύτιμο ιστορικό και λαογραφικό εγχειρίδιο της υπέροχης παράλιας γης της Σαρωνίδας, η οποία σήμερα εκτός από καλοκαιρινό θέρετρο υψηλής αισθητικής, είναι και μόνιμη κατοικία για πάνω από τρεις χιλιάδες κατοίκους.

Οι άξονες του βιβλίου είναι οι πρόγονοι και η γη. Οι προπάτορες, τα κονάκια, τα τσιφλίκια, οι "κλειστοί" γάμοι, η θέση της γυναίκας. Ο πατέρας. Ο λόγος του. Ο σεβασμός των μελών της οικογένειας στο πρόσωπο του. Το φυσικό τοπίο. Τα πεύκα.  Τα πουρνάρια και τα σκίνα. Οι ελιές κι η θάλασσα. Μέρη της απαράμιλλης ομορφιάς της αττικής γης. Τούτη η ομορφιά ήταν που προσέλκυσε νέο κόσμο. Κόσμο από την πρωτεύουσα. Νέοι άνθρωποι. Νέες ανάγκες. Πολεοδομική εξέλιξη. Ενσωμάτωση νέων ανθρώπων με τους παλιούς. Συνεργασία. Ανάπτυξη. Σήμερα.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε σχέση με τη λιτή, μα ουσιαστική περιγραφή, καθώς και η προσεγμένη έκδοση του Κωνσταντίνου Γ. Μωϋσίδη ανήκουν στα ατού του βιβλίου. 

Για όσους ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν λίγο περισσότερο την ιστορία της Σαρωνίδας μέσα από την ιστορία της οικογένειας Γαλάνη, το συγκεκριμένο ανάγνωσμα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Καλή Ανάγνωση,

Ματίνα Κ. Καρελιώτη


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου