Βιβλίο. Η μαγική πύλη, που οδηγεί στους ανοιχτούς ορίζοντες του νου.
Βιβλιοθήκη. Ο ναός της γνώσης, της μόρφωσης, της εξέλιξης, της ανόδου.
Ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Δείγμα πολιτισμού αλλά και αντιπαράθεση στην απαισιόδοξη θεώρηση του συρμού, που μιλά συνεχώς για τη σύγχρονη αποσαθρωμένη κοινωνία.
Το βιβλίο είναι η δύναμη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανθρώπινη διανόηση για να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Εκεί γράφτηκαν συγκεντρωμένοι οι πρώτοι κώδικες, που όριζαν την καλή λειτουργία των πρώτων κοινωνιών. Εκεί αποτυπώθηκαν οι πρώτες λέξεις και φράσεις, που έφεραν τον σύγχρονο άνθρωπο πλάι στο όνειρο και τη φαντασία. Έννοιες αδιαίρετες με την πορεία σε τούτη τη ζωή.
Και μπορεί ο κόσμος μας να έχει γίνει περίπλοκος, λίγο καχύποπτος και πιο μοναχικός, η ψυχή μας όμως δείχνει να θέλει να σωθεί. Η γνώση, η ειλικρίνεια και η διάθεση για προσφορά είναι κάποια από τα πιο δυνατά όπλα μας. Σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια. Τίποτα εξάλλου δεν επιτυγχάνεται με την αδράνεια.
Αν οι μεγάλοι φροντίζουν, οι μικροί θα συντηρούν και θα εξελίσσουν. Αν οι μεγάλοι γκρεμίζουν, οι μικροί θα φτάνουν μόνο να ξαναχτίζουν. Στόχος όμως είναι να ανέβεις τη σκάλα, μέχρι το σκαλοπάτι του «Θεού» κι όχι απλά να τη χτίσεις.
Η σημερινή δράση αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι προς τα επάνω. Όλοι μαζί. Οι δάσκαλοι, και οι πολίτες, οι πνευματικοί και κοινωνικοί ταγοί, ενωμένοι για ένα σύνολο που θα ευημερεί και θα προοδεύει, που θα προοδεύει και θα ευημερεί.
Ας διαβάσουμε λοιπόν. Ας διαβάσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Τότε, και θα ταξιδέψουμε και θα διδαχθούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προσφέρουμε κιόλας. Μην ξεχνούμε πως ένα βιβλίο, που για κάποιον δεν είναι αναγκαίο για κάποιον άλλο μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας.

Ματίνα Κ. Καρελιώτη
Από την ομιλία μου για τα εγκαίνια της 1ης Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου