«Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες» - Αναστασία Ξυγκάκη - Εκδόσεις Αγγελάκη

 

Ο καθρέπτης της Εστρέλλα Φερνάντες είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Αναστασίας Ξυγκάκη. Γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια και διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτιέσαι αν έχει τόσο καλή απόδοση στο πρώτο βιβλίο στα επόμενα που θα φτάσει; Με την πρώτη ματιά, πολύ μακριά!

Το όμορφο εξώφυλλο και η συνολική επιμέλεια από τις Εκδόσεις Αγγελάκη προσδίδουν θετικό πρόσημο στην αισθητική του βιβλίου και φυσικά παρακινούν τον αναγνώστη να το αποκτήσει.

Το μυθιστόρημα «Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην επαναστατημένη Ισπανία στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου. Η πρωταγωνίστρια Εστρέλλα κόρη του μεγαλογαιοκτήμονα Δον Αλφόνσο Φερνάντες θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να καταφέρει να ξορκίσει τον «δαίμονα» που έλεγχε τον σπάγκο των κινήσεων τόσο αυτής όσο και των γονιών της. Η θρησκοληψία, ο πουριτανισμός, οι ακραίες διαφορές των κοινωνικών τάξεων, η αντίδραση, ο κυρίαρχος έρωτας, η τιμή, η δικαίωση είναι κάποιες από τις έννοιες που θίγονται μέσα στην πλοκή του μυθιστορήματος και καταδεικνύουν με γλαφυρότητα τα πάθη του ανθρώπου.

                                            

Στα εννέα κεφάλαια που απαρτίζουν τη δράση του έργου παρουσιάζονται με εξαιρετικό τρόπο τα πορτρέτα των ηρώων, ενώ παράλληλα η πλοκή ακολουθεί μια σταθερή πορεία από την αμαρτία της υπερβολής της πράξης προς στην κάθαρση των μυαλών και των πράξεων.

Η συγγραφέας με ευστροφία διατηρεί την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη σχετικά με το τι κρύβει η μοίρα της Εστρέλλας· ξεσηκώνει το θυμικό του όταν η αδικία κυριαρχεί, του κόβει την ανάσα με τις ερωτικές σκηνές, ενώ τον οδηγεί στην προσωπική του εξέγερση αναγνωρίζοντας μέσα σε κάθε ήρωα το προσωπικό του κομμάτι.

Μέσα από την ιστορία της Εστρέλλα κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης μεταβατικής εποχής θίγεται ουσιαστικά και η θέση της γυναίκας που παλεύει να σηκώσει ανάστημα στον καθωσπρεπισμό της πατριαρχικής εντολής, αλλά παράλληλα να κατανοήσει και να αποδεχθεί τη γυναικεία φύση της.

 

«Η ελευθερία μού λείπει, η ελευθερία που έχεις εσύ κι όλοι οι άντρες! Είστε ελεύθεροι να τρέχετε, να κάνετε ιππασία, να κολυμπάτε όλες τις ημέρες του μήνα και να κάνετε ό,τι θέλετε, πάντα, σε’ όλη σας τη ζωή! Η ελευθερία που σας χαρίζουν ακόμα και τα ρούχα που φοράτε, απλά άνετα, αεράτα χωρίς κορσέδες και μπουστιέ να σας σφίγγουν, ειδικές ζώνες με σκληρές μπανέλες, ιμάντες και καρφιά να σας πονάνε και να σας βαραίνουν, χωρίς υφασμάτινες ταινίες να τυλίγονται γύρω από το κορμί σας λες κι είστε μούμιες…»


Η Αναστασία Ξυγκάκη δεν έγραψε αγόγγυστα ένα ακόμα μυθιστόρημα. Άφησε ένα πολλά υποσχόμενο συγγραφικό αποτύπωμα πάνω στο οποίο συντάσσεται η φαντασία με την ιστορική μαρτυρία, η μεταλαμπαδευόμενη γνώση με την πολύπαθη αίσθηση καθώς και την επιβλητική δύναμη του γραπτού λόγου, ο οποίος μεταμορφώνει καθέναν που έρχεται σε επαφή μαζί του.

Είμαι σίγουρη πως η συγγραφέας απόλαυσε  όσο δεν φανταζόταν το ταξίδι στην Ισπανία του 1909, αλλά και την γνωριμία με την δυναμική Εστρέλλα. Οι αναγνώστες δεν έχουν παρά να τολμήσουν μια βουτιά στις σελίδες του εν λόγω μυθιστορήματος, για να βιώσουν εκείνη τη μοναδική αίσθηση που σου δίνει ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις!

Καλοτάξιδο!

 



© Ματίνα Κ. Καρελιώτη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου