«Η τελευταία πόρτα» – Χάρης Οικονομόπουλος, Εκδόσεις Πηγή




«Η τελευταία πόρτα» – Χάρης Οικονομόπουλος, Εκδόσεις Πηγή

Πρωτότυπο, ανατρεπτικό, διαφορετικό, έντονα μυστηριακό. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  του πρώτου βιβλίου του Χάρη Οικονομόπουλου.
Περιληπτικά, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η ιστορία είναι η εξής:
«Ο Μάρκο είναι ένας νεαρός ζωγράφος που ζει στη Βενετία. Στο απόγειο της καριέρας του πέφτει θύμα μιας καταχθόνιας συνωμοσίας και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα: τον πλούτο, τη φήμη, κυρίως όμως την ίδια του τη ζωή. Ο μόνος τρόπος για να βγει από το σκοτεινό αδιέξοδο είναι να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στους πίνακες ζωγραφικής φημισμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωντανεύουν εφιαλτικά και δημιουργούν σουρεαλιστικά περιβάλλοντα όπου η τέχνη μετατρέπεται σε επικίνδυνο παιχνίδι. Κάθε πόρτα που ανοίγει και ένας νέος κόσμος, όπου ο χρόνος κυλάει διαφορετικά… Ο Μονέ, ο Μαγκρίτ, ο Νταλί, ο Βαν Γκογκ, ο Πικάσο αποδεικνύονται τελικά εχθροί ή σύμμαχοι του Μάρκο; Ο πρωταγωνιστής θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αινιγματική διαδρομή στον επιτρεπόμενο χρόνο για να σώσει τη ζωή του;»

Η γραφή του Οικονομόπουλου είναι έντονα παραστατική. Σε ωθεί να καταδυθείς στον κόσμο της τέχνης, όχι απ’ την μεριά του θεατή μα του καλλιτέχνη. Μπερδεύεσαι μέσα στις μυρωδιές των χρωμάτων και των υλικών ανάμειξης, γλιστράς πάνω στα αίματα της κόκκινης μπογιάς και μπαινοβγαίνεις σε πόρτες – πύλες που οδηγούν στα βάθη επιθυμιών, επιδιώξεων, ματαιοδοξιών, προσδοκιών. Το καλό και το κακό φορώντας διαφορετικά πρόσωπα σε ξεγελάει. Γίνεσαι συμμέτοχος στην περιπέτεια του Μάρκου και κάποιες φορές αποφασίζεις να πάρεις τη θέση του ώστε να πορευθείς με τις δικές σου επιλογές μέσα σε τούτη την ιστορία. Ένταση, αγωνία, φόβος, ελπίδα. Ποικίλα συναισθήματα αναδύονται κατά την ανάγνωση και σε οδηγούν σε ένα τέλος που θα ήθελες να μπορείς να επέμβεις. ‘Έτσι δεν είναι όμως ο άνθρωπος; Και θύμα και θύτης. Κι όταν δεν μπορεί να αποδώσει ως θεός, γίνεται… συγγραφέας!

Είναι πολύ παρήγορο να συνειδητοποιείς πως η μυθιστοριογραφία έχεις άξιους σύγχρονους συνεχιστές. Και είναι ακόμα πιο σπουδαίο να εντοπίζεις στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε αχτίδες φαντασίας να πλέουν αρμονικά στη θάλασσα του λόγου.

Το βιβλίο αυτό δεν μου χάρισε απλόχερα έναν απλό μύθο, μα παράλληλα ένα δίδαγμα για το πάθος, την μοίρα και την ελεύθερη βούληση. Κι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό και άξιο λόγου. Εύχομαι στον συγγραφέα να έχει πάντα όρεξη να μοιράζεται μαζί μας όλα αυτά που δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Σε εσάς καλές επιλογές και καλές αναγνώσεις!

© 2019 Ματίνα Κ. Καρελιώτη



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Σμύρνη μου» - Σάββας Ακούσογλου